Це рятує життя: що треба знати про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни для дорослих

17 листопада 2023 року співробітниками міжнародної гуманітарної організації Данська Рада у справах біженців (DRC) для студентів та викладачів коледжу, було проведено онлайн-захід з інформування про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни (ІНРМ) для дорослих.

Інструктор з інформування про мінну небезпеку Олександр Стасів розповів про алгоритми безпечної поведінки, що робити і як діяти, якщо людина зрозуміла, що опинилися на замінованій території, або натрапила на боєприпас. Також інструктор розказав про різновиди мін, індикатори замінованих територій, звернув увагу на типові локації, де можуть бути вибухонебезпечні предмети. Інструктор наголосив, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають лише спеціально підготовлені фахівці.

Станом на початок 2023 року через війну в Україні близько третини території забруднено різними вибухонебезпечними предметами. На жаль, під час робіт з розмінування отримують поранення та гинуть піротехніки. Також мінна небезпека несе постійні ризики для життя цивільних мешканців.

Потрібно пам’ятати про три «золоті» правила, якщо бачите міну чи інший вибухонебезпечний предмет, що не розірвався:

  • не підходьте,
  • не чіпайте,
  • телефонуйте 101.

Що робити, якщо побачили боєприпас?

Спершу потрібно зупинитись, зберігати спокій і не панікувати, озирнутись довкола, повернутися назад тим самим шляхом, яким ви прийшли  ‒ на відстань не менше 300 метрів. З безпечної відстані треба зателефонувати за номером 101 ‒ у ДСНС та повідомити про небезпечну знахідку.

Сесія відбулася за підтримки Європейського Союзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *