Правопросвітницький онлайн-захід «Протидія сексуальному та гендерному насильству в умовах конфлікту в Україні»

5 травня 2023 року Миколаївським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги за сприяння викладача правових дисциплін Рукінової Світлани Сергіївни було проведено інформаційно-просвітницький вебінар «Протидія сексуальному та гендерному насильству в умовах конфлікту в Україні» для студентів спеціальностей «Право», «Соціальна робота», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Комп’ютерна інженерія», «Прикладна математика» Відокремленого структурного підрозділу «Фаховий коледж Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського».

На жаль, війна завжди пов’язана з різними формами насильства.  Люди, які рятуються від конфлікту, потребують особливої ​​підтримки та захисту.

До участі в заході була залучена спікерка – головний юрист Миколаївського бюро правової допомоги №1 Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Дука Валентина, яка детально розповіла присутнім про те, як вберегтися та протидіяти сексуальному та гендерному насильству в умовах ведення бойових дій в Україні.

Фахівчиня звернула увагу на особливості сексуального насильства в умовах військового конфлікту, яке не має терміну давності.

Крім того, задля ефективного міжнародного захисту громадян від сексуального насильства, рік тому між Урядом України та ООН було підписано Меморандум про співробітництво щодо запобігання та протидії сексуальному насильству в умовах війни, який покликаний забезпечити належну допомогу постраждалим та мобілізувати для цього необхідні ресурси.

Спікерка звернула увагу присутніх на необхідності та порядку здійснення фіксації таких злочинів, та зібрання доказів.  Крім того, фахівчиня також зауважила, що потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості під час воєнних дій чи збройного конфлікту у кримінальних провадженнях мають право на БПД.

Дякуємо спікерці за змістовний виступ, професійний досвід та поради щодо актуальних проблем суспільного життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *