Відновлення історичної справедливості: Національний банк ініціює зміну назви монети “копійка” на “шаг”

2 вересня 2024 року на День гривні Національний банк України оголосив, що ініціює зміну назви монети “копійка” на “шаг”. Новина про відновлення історичної справедливості та відродження монети шаг, викликала жваве публічне обговорення і велику кількість запитань у освітян.

Тому, команда Музею грошей Національного банку України 11 вересня 2024 року провела вебінар для педагогів на тему «ШАГ: відродження історичної справедливості», який відвідала викладачка фінансово-економічних дисциплін коледжу Алла Подгорна.

 Зі вступним словом до освітян звернувся Голова НБУ Андрій Пишний, який наголосив на важливості відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України. “Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як “копійка” фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово “шаг”, – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний. 

Вебінар проводив доктор історичних наук, старший зберігач фондів Музею грошей – Андрій Бойко-Гагарін, який ознайомив педагогів з інформацією та матеріалами, що доповнюють наявну навчальну програму та можуть використовуватись для підготовки семінарів, лекцій в межах навчальних дисциплін з фінансової грамотності, історії економічної думки, основи теорії грошей, історії грошового обігу, гроші та кредит, сучасні гроші, особливостей дизайну та створення грошей, тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *