Інформаційно-просвітницький вебінар «Нульова толерантність до гендерно зумовленого насильства»

29 листопада 2023 року для студентів Відокремленого структурного підрозділу «Фаховий коледж Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» під керівництвом викладача правових дисциплін Рукінової Світлани Сергіївни та за активної участі студентів коледжу відбувся черговий правовий захід онлайн – інформаційно-просвітницький вебінар на тему: «Нульова толерантність до гендерно зумовленого насильства».

Захід був присвячений Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства». Основна мета вебінару – підвищення рівня обізнаності студентської молоді щодо форм насильства, привернення уваги до проблем подолання домашнього насильства, жорстокого поводження, розкриття нормативно-правової бази заходів впливу на кривдників, агресорів, які вчиняють насильство, тощо.

До участі в заході була залучена спікерка – Анастасія Шепеленко – керівник юридичного департаменту ГО «Десяте квітня», адвокат, сертифікований Радою Європи, тренер з питань запобігання та протидії домашньому насильству, член центру «Адвокат дитини» вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України, сертифікований тьютор Проєкту Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни», член Експертної ради при Представнику Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України.

Фахівчиня звернула увагу присутніх на розкриття понять «гендерно зумовлене насильство», «цикл насильства», «домашнє насильство», «постраждала особа», «емоційне знущання», «фізичне насильство», «сексуальне насильство», тощо.

Спікерка звернула увагу присутніх на видах насильства щодо жінок, способах захисту від домашнього насильства, показала чіткий алгоритм дій постраждалої особи, розкрила соціально-психологічний «портрет» постраждалої особи, тощо.

Анастасія акцентувала увагу на відповідальності та заходах впливу на кривдника відповідно до чинних нормативно-правових актів України.

Отже, національне законодавство містить низку нормативно-правових актів, які регламентують допомогу жертвам насильства, превентивні заходи, а також важелі впливу на кривдників, та притягнення їх до відповідальності аж до кримінальної. Але в жодному разі не потрібно терпіти насильство, оскільки насильству немає виправдання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *