До Дня української писемності та мови

27 жовтня 2023 року викладацька та студентська громада ВСП «Фаховий коледж МНУ імені В. О. Сухомлинського» на запрошення кафедри української мови і літератури МНУ імені В. О. Сухомлинського об’єдналися у дружнє коло з нагоди святкування Дня української писемності та мови та написання радіодиктанту національної єдності-2023.

Гості свята заслухали доповідь студентки університету Медведенко Вікторії про радіодиктант національної єдності як утілення української освіченості. Доповідачка здійснила екскурс в історію започаткування традиції написання диктанту, озвучила шість причин, чому кожному варто повірити в себе та спробувати написати диктант.

Перед учасникам заходу виступила завідувач кафедри української мови і літератури, доктор філологічних наук Рускуліс Лілія Володимирівна, яка побажала успіхів у написанні диктанту, закликала, щоб з уст кожного линула лише милозвучна та досконала мова!

Вперше в історії радіодиктанту він відбувся 27 жовтня, і ця зміна дати була визначена через адаптацію до нового календаря. Авторкою тексту диктанту є видатна українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Її слова інспірували та об’єднали тисячі українців у письмовому прояві національної гордості.

Олексій Гнатковський, актор театру та кіно, який відомий своєю роллю Івана Довбуша у фільмі «Довбуш», мав честь прочитати цей текст. Його вражаюча інтерпретація тексту Катерини Калитко додала події особливого значення та урочистості.

Цей текст отримав назву «Дороги України» і став своєрідним образом об’єднання нації в метафоричній подорожі Україною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *