Василь Сухомлинський – це душа української педагогіки.

Сьогодні, 28 вересня 2023 року педагогічна громада усього світу відзначає 105-ту річницю від дня народження видатного педагога-гуманіста Василя Олександровича Сухомлинського, адже творчість цього педагога – це унікальне явище в українській і світовій педагогіці.

Сухомлинський В. О. створив оригінальну педагогічну систему, що ґрунтується на принципах гуманізму, визнанні особистості дитини найвищою цінністю, на яку повинні бути орієнтовані процеси виховання і освіти, творча діяльність згуртованого колективу педагогів-однодумців та учнів. Видатний педагог будував процес навчання як радісну працю; велику увагу він приділяв формуванню світогляду учнів; важливу роль у навчанні відводив слову вчителя, художньому стилю викладу, складанню разом з дітьми казок, художніх творів.

Сухомлинський розробив комплексну естетичну програму «виховання красою»; розумове ж виховання педагог вважав однією із найважливіших ланок усієї системи виховання.

Творча спадщина В. О. Сухомлинського вражає своєю багатогранністю. Він написав 48 книг і понад 600 статей, присвячених вихованню і навчанню молоді; автор близько 1500 оповідань і казок для дітей. Загальний тираж його книг становить понад 15 млн. примірників різними мовами народів світу.

Афоризми Василя Сухомлинського:

✔️Виховуй у собі Людину – ось що найголовніше, інженером можна стати за п’ять років, учитись на людину треба все життя.

✔️Виховуючи свою дитину, ти виховуєш себе

✔️Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися, але будь-хто з нас без Батьківщини – ніщо.

✔️Розніжені й розбещені індивідууми формуються тоді, коли в їхньому житті домінує єдина радість – радість споживання.

✔️Справжня любов народжується тільки в серці, що пережило турботи про долю іншої людини.

✔️Той, хто не знає меж своїм бажанням, ніколи не стане гарним громадянином.

✔️Дитина – дзеркало родини; як у краплі води відбивається сонце, так у дітях відбивається моральна чистота матері і батька.

✔️Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний.

✔️Роки дитинства – це насамперед виховання серця.

✔️Той, хто по-справжньому любить Батьківщину, – з усякого погляду справжня людина.

✔️Людина така, яке її уявлення про щастя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *