Global Money Week 2023 – Всесвітній тиждень грошей

Всесвітній тиждень грошей – це щорічна всесвітня кампанія з підвищення фінансової обізнаності, яка підкреслює важливість того, щоб молоді люди з раннього віку були фінансово обізнаними, поступово опановували навички, здобували знання, формували менталітет і поведінкові моделі, потрібні для прийняття зважених фінансових рішень, щоб у результаті досягти фінансового процвітання і фінансової стійкості. В різних країнах світу проходять тематичні заходи, уроки, лекції, воркшопи, майстер-класи, змагання і конкурси, спрямовані на підвищення фінансової обізнаності молодого покоління.

У рамках відзначення Global Money Week 2023 викладачем фінансових дисциплін коледжу Подгорною А. О. у співпраці з викладачами кафедри економіки, менеджменту та фінансів МНУ імені В. О. Сухомлинського Данік Н. В., кандидатом економічних наук, доцентом та Волошиною-Сідей В. В., кандидатом економічних наук, з 20 по 24 березня 2023 року проведено низку пізнавально-навчальних та інтерактивних заходів, які були спрямовані на усвідомлення студентами важливості підвищення рівня фінансової грамотності:

тренінг на тему «5 ключових принципів фінансової грамотності»
(коуч- Подгорна А.О., гра-квест – Данік Н.В.)
workshop на тему «Фінансова безпека та шахрайство»
(тренер-Волошина-Сідей В.В. (гра «Здолай шахрая»)).
вебінар на тему «Як та коли виник Національний банк України»
(начальник відділу “Музей грошей” НБУ Денис Толочка).
Конкурси «Гроші та добробут у моїй країні»:
– конкурс Ідей студентів 3-4 курсу на тему «Як підвищити рівень фінансової обізнаності серед молоді України»;
– конкурс доповідей/презентацій студентів 1-2 курсу на тему «Цікаві факти про гроші світу»;
– сертифікат про успішне завершення освітнього курсу «Фінансовий сенсей» на платформі «Дія. Цифрова освіта».
підсумки та нагородження переможців
(Kahoot-вечірка з фінансової грамотності).

Програма заходів була розроблена з урахуванням офіційної теми Global Money Week у 2023 році – «Плануйте свої гроші, плекайте своє майбутнє”. Вона наголошує на важливості сталого розвитку та впливі особистих фінансових рішень як на власне майбутнє, так і на навколишнє середовище та суспільство.

Протягом тижня разом зі студентами з’ясували думки, прагнення, почуття людини, пов’язані з рішеннями щодо розподілу свого доходу на витрати і заощадження, а також способи використання доходів на збільшення своїх економічних можливостей та підвищення добробуту.

Тренінги супроводжувалися яскравими прикладами із життя та практичними порадами щодо правильного використання та розподілу фінансових доходів; зменшення витрат та уникнення боргів; створення резервного фонду («фінансової подушки») для убезпечення себе від непередбачуваних та серйозних ситуацій.

Як розвинути корисну звичку планувати витрати та вести бюджет. Спеціальні програми для ведення бюджету. Як завдяки плануванню заощадити та накопичити. Як відрізнити шахрайський сайт від справжнього. На яких ресурсах можна перевірити підозрілий сайт. Відповіді на ці та інші запитання учасники заходів отримали від викладачів, а також переглянули відео з освітнього серіалу «Фінансовий сенсей» на платформі «Дія. Цифрова освіта» та активно приймали участь у інтерактивних іграх та квестах:

Здобувачі освіти коледжу активно долучалися до обговорень, ділилися своїми лайфхаками у сфері фінансів. Студенти з захопленням сприйняли інформаційну кампанію, відзначили важливість і актуальність таких заходів у сучасному житті та презентували свої цікаві доповіді:

На завершення студенти закріпили свої знання, здобуті за цей тиждень, за допомогою інтерактивної вправи (навчальна онлайн-платформа Kahoot):

Отже, за підсумками проведених конкурсів, завдань, тестів і квестів переможцями у Всесвітньому тижні грошей стали: Шевченко Тетяна (135 група), Пархомов Вячеслав (255 група), Цибульська Ярослава (135 група) та Ямпольська Каріна (335 група).

Переможці отримають сертифікати та призи:

– пам’ятна медаль НБУ «100 років від дня заснування Українського державного банку»;
– пам’ятна монета «Серце віддаю дітям» (до 100-річчя від дня народження В. О. Сухомлинського).

Вміння управляти особистими фінансами – запорука успішності та незалежності молодої людини!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *