Хронічна втома – ще не хвороба, але вже й не здоров’я…

12 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми. Інша назва – Міжнародний день поінформованості про хронічні імунологічні і неврологічні захворювання.
З цієї нагоди у Відокремленому структурному підрозділі «Фаховому коледжі Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського» відбувся онлайн круглий стіл під керівництвом Войтовської Анастасії Михайлівни та активної участі студентів 125 групи спеціальності «Соціальна робота». Під час якого були висвітленні причини цього явища, особливості профілактики та подолання основних симптомів. Також було акцентовано увагу на необхідності відрізняти втому (нормальне і нетривале явище) від перевтоми (сукупність різних втом, негативні функціональні зрушення в організмі). Так, тривала звичайна втома зазвичай виникає у періоди, коли мало сонячного світла, коли рано темніє і пізно світає (найчастіше – восени і взимку). В цей період в організмі виробляється менше вітаміну D, і як наслідок – менше ендорфінів. Це є однією з основних причин, чому зі зміною біоритмів і похолоданням люди починають частіше відчувати втому, але слід пам’ятати, що не всім з них можна поставити діагноз «синдромом хронічної втоми».
Загалом захід став у нагоді, був цікавим і пізнавальним. І ось вам сім лайфхаків як допомогти собі не «вигоріти»:
1. Ставтеся до себе з любов’ю й намагайтеся викликати до себе симпатію.
2. Вибирайте справу до душі та уникайте занять, які вам категорично неприємні.
3. Не шукайте в роботі порятунку від проблем.
4. Перестаньте жити за інших людей і сконцентруйтеся на власному житті.
5. Приділяйте час не лише роботі, а й особистим інтересам і потребам
6. Аналізуйте події минулого тижня, робіть висновки.
7. Відмовтесь від звички вдома ще раз переживати в думках негативні робочі моменти. Залиште всі виробничі клопоти на роботі. Присвячуйте вечори та вихідні родині, друзям, своєму хобі, прогулянкам на свіжому повітрі, читанню, улюбленій музиці чи приємному спілкуванню. Для роботи є робочий час, а все решта — то ваше життя. Проживайте його яскраво й із задоволенням — воно того варте!
Будьте завжди активними! Не втомлюйтесь! Бережіть себе!






Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *