1939-1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!

У суботу, 8 травня, Україна разом з Європою відзначила День пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасницями. Така зміна акцентів дає змогу переосмислити явище війни як такої та зруйнувати радянські історичні міфи, відмовившись від святкування на користь вшанування. Від 2015 року указом п’ятого президента Петра Порошенка Україна започаткувала нову традицію відзначення 8 та 9 травня, де замість гордості за перемогу у кривавій війні, людство віддає шану пам’яті полеглим у боях. До цього дня в Україні щорічно приурочена низка меморіальних та урочистих заходів, однак з урахуванням пандемії їхня кількість та масштабність значно зменшені.
У неділю, 9 травня, в Україні відзначали День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цей день нагадує про страшні події 1939-1945 років.
День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлений відповідно до Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Офіційним святом День перемоги над нацизмом визнали лише у 2015 році. Відзначення Дня перемоги над нацизмом включає в себе переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого.
Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У цій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Воєнні дії велися на території 40 держав. У контексті нашої країни варто розуміти, що на момент початку війни частина території України входила до складу Польщі, тож українці воювали на різних фронтах, часто – один проти одного. Інститут національної пам’яті наголошує, що Друга світова війна для України це насамперед історія окупації, оскільки понад 30 млн населення України, перебували в нацистській окупації, а загальні демографічні втрати становили 10,4 млн осіб.
Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів. Зображення маку нагадує кривавий слід від кулі та символізує пам’ять про всіх, хто загинув під час військових дій.
У вівторок, 11 травня 2021 року, під час дистанційної виховної години, студенти і викладачі Відокремленого структурного підрозділу «Фахового коледжу Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» вшановували пам’ять захисників Батьківщини, тих, хто боровся з нацизмом, підкреслювали солідарність та бойове братерство усіх об’єднаних націй, як держав, так і бездержавних тоді народів під єдиним гаслом Дня перемоги над нацизмом – «1939-1945. Пам’ятаємо! Перемагаємо!»





Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *