«Дорослішайте на здоров’я»

Студенти-першокурсники Відокремленого структурного підрозділу «Фахового коледжу Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» за запрошенням відвідали відділення медичної допомоги дітям та молоді «Клініка, дружня до молоді» міської дитячої лікарні № 2 м. Миколаєва разом з викладачем ВОЙТОВСЬКОЮ АНАСТАСІЄЮ МИХАЙЛІВНОЮ та обговорили з лікарями-професіоналами надзвичайно хвилюючі питання молоді стосовно статевого виховання та збереження репродуктивного здоров’я.
Відмінності у сприйнятті чоловіками й жінками одних і тих самих явищ, а також суперечність між умовами, які передбачають взаємодію статей у широкому спектрі постійно змінюваних соціальних ролей, і часті випадки жорсткої прихильності до традиційних статеворольових стандартів призводять як до відкритих, так і прихованих конфліктів. Ця проблема розглядається і в статевому вихованні, яке покликане формувати чіткі поняття про мужність і жіночність, виховувати молодь у дусі взаєморозуміння і взаємної поваги представників різних статей. Розуміння й прийняття відмінностей протилежної статі не лише як нормального явища, а й як цінності, — проблемне питання для різних галузей психології. Актуальною для молоді залишається побудова таких партнерських стосунків між статями, у яких важливою складовою стає взаємна відповідальність за спільні дії. У нашому суспільстві, на жаль, побутують певні стереотипи щодо стосунків між жінками та чоловіками у питаннях збереження репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Наприклад: «Лише жінка повинна думати про контрацепцію», «Якщо подружжя не має дітей, то це проблема жінки», «Вагітність дівчини — виключно її провина», «Секс з використанням презерватива не приносить чоловікам задоволення», «Чоловік працює — жінка народжує», «Чоловік б’є — значить любить», «Аборт вирішує проблему», «На козаку немає знаку», «Хлопець у пелені не принесе». Часто в таких стереотипах закладено нерівність відповідальності чоловіків і жінок за статеві стосунки: ініціатива у статевих стосунках переважно лежить на чоловіках, а відповідальність за наслідки — на жінках. Існування, а тим більше бездумне присвоєння особистістю таких стереотипів заважає розвитку гармонійних міжстатевих відносин у підлітковому та юнацькому віці і найчастіше призводить до дискримінації, тобто різних образ і обмеження реалізації прав людей. Отже, гендерні аспекти статевого виховання стосуються важливих питань збереження репродуктивного здоров’я молоді, що є одним з основних завдань такого виховання.
Зустріч відбувалася із дотриманням карантинних вимог. Спеціалісти клініки підготували цікаві і пізнавальні лекції-бесіди про засоби контрацепції та надали вичерпні професійні відповіді на всі хвилюючі питання. Для дівчат провела бесіду гінеколог, для хлопів – уролог. Студенти жваво ставили питання і отримували відповіді на них. Усі пішли додому позитивно вражені.
А ми продовжуємо цикл виховних заходів, спрямованих на статеве виховання молоді, і серед основних такі:
формування зрілої гармонійної особистості;
формування у підлітків обох статей основних навичок спілкування та взаєморозуміння, а також здатності приймати усвідомлені рішення;
забезпечення підлітків необхідною грамотною інформацією, яка допоможе їм адаптуватися до змін у період статевого дозрівання, пройти з найменшими психологічними втратами цей непростий етап дорослішання, досягти психологічного комфорту;
профілактика психосоціальної дезадаптації, закладання основ адекватної статевої соціалізації підлітків;
націленість молоді на створення сім’ї, народження і виховання дітей;
збереження (методами виховання і просвіти) репродуктивного здоров’я підлітків; профілактика незапланованої вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом, ВІЛ;
формування у підлітків та молоді здорового способу життя, позитивного ставлення до планування сім’ї та відповідального батьківства.
Дякуємо працівникам Клініки «Дружня до молоді» за довголітню співпрацю, пізнавальні зустрічі й професійну допомогу молодому поколінню в формуванні сексуального здоров’я як необхідного аспекту їх здоров’я в цілому.
Дорослішайте на здоров’я, наші любі студенти! Бережіть своє здоров’я змолоду!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *