Міждисциплінарний круглий стіл онлайн

«Сучасна політика держави у сфері трудової міграції: правові, економічні, демографічні та соціальні аспекти»
18 грудня 2020 року у Відокремленому структурному підрозділі «Фаховому коледжі Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» відбувся онлайн міждисциплінарний круглий стіл з питання «Сучасна політика держави у сфері трудової міграції: правові, економічні, демографічні та соціальні аспекти», приурочений до Міжнародного дня мігранта та Міжнародного дня солідарності людей.
Адже саме 18 грудня 1990 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей. Сьогодні, в результаті глобалізації та досягнень в галузі зв’язку та транспорту значно збільшилася кількість людей, які прагнуть і здатні переміститися в інші місця. Нині це явище привертає дедалі більшу увагу світової спільноти. 19 вересня 2016 року Генеральна Асамблея ООН прийняла ряд зобов’язань під час першого в історії засідання високого рівня з питань біженців та мігрантів з тим, щоб посилити заходи захисту цих осіб. Ці зобов’язання містяться в Нью-Йоркській декларації. Окрім того, цей документ засвідчує політичну волю світових лідерів, спрямовану на порятунок життів, захист прав людини і справедливий розподіл відповідальності на глобальному рівні.
10 грудня 2018 року на Міжурядовій конференції в Марракеші (Марокко) представники 164 держав схвалили Глобальний договір про безпечну, впорядковану і легальну міграцію.
Міжнародний день солідарності людей проголосила Генеральна Асамблея ООН у резолюції, присвяченій проведенню першого Десятиріччя ООН з боротьби за ліквідацію злиднів. Резолюція ООН посилається на Декларацію тисячоліття, в якій зазначено, що в 21 столітті солідарність буде однією з фундаментальних цінностей людства.
Солідарність — це єдність переконань і дій, взаємодопомога та підтримка членів соціальної групи, засновані на спільності інтересів та необхідності досягнення спільних групових цілей, взаємна відповідальність.
Об’єднання та обговорення цих двох важливих проблематик сьогодення, а також проведення онлайн засідання міждисциплінарного круглого столу відбулось в партнерстві з Регіональним центром безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській області, основним спікером заходу був ОЛЕКСІЙ ПЛОТНІКОВ, представник Одеської громадської організації «Десяте квітня», що надає безоплатну правову допомогу біженцям, шукачам притулку і внутрішньо переміщеним особам та особам без громадянства. У ході виступу Олексій представив дуже цікаву та корисну інформацію про особливості міграції, поясним хто такі біженці та наголосив на тому, що міграція з одного боку є позитивним явищем, яке з давніх давен надавало можливість розвитку суспільств та людства в цілому, а також про необхідність переглянути і можливість легалізувати деякі особливості перебування мігрантів в Україні, для розвитку економіки країни.
КАТЕРИНА БАБАЄВА, магістрантка Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» з виступом-презентацією: «Міграція: відтік населення чи шанс на краще життя?»;
АЛІНА ЄРЕМЄЄВА, магістрантка Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського спеціальності 073 «Менеджмент», презентувала своє дослідження з питання: «Міграційні процеси в глобалізованому світі: чинники та наслідки»;
ЗАХАРЧУК МАРІАННА, студентка другого курсу коледжу спеціальності «Соціальна робота», презентувала своє власне дослідження з питання: «Соціальні дослідження закономірностей міграційних рухів населення на різних етапах розвитку»
ЖОЛУДЬ ГАННА, студентка другого курсу коледжу спеціальності «Соціальна робота» презентувала своє дослідження з питання: «Міграційна робоча сила та міграційні процеси»;
РЕДКОЛЕС АЛІНА, студентка першого курсу спеціальності «Соціальна робота» коледжу презентувала своє дослідження з питання: «Міграційні процеси в Україні: історичний огляд»
ЛІСНЯК АНАСТАСІЯ, студентка першого курсу коледжу спеціальності «Соціальна робота» презентувала своє дослідження з питання: «Міграція сільської молоді в міста України та за її межі, вплив міграції на соціальну та економічну сфери держави».
Активну участь у роботу круглого столу приймав і ВАДИМ ЖЕПАЛО, регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини, який звернув увагу на права та обов’язки мігрантів, а також відзначив практичну складову реалізації захисту прав та свобод мігрантів.
До активного обговорення долучилась і доктор економічних наук, професор Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського ТЕТЯНА СТРОЙКО, яка акцентувала увагу присутніх на проблемі міграції студентської молоді та вплив університетської освіти на мінімілізацію негативних наслідків міграційних процесів для молоді.
Тож плідно та продуктивно попрацювали ми під час онлайн засідання міждисциплінарного круглого столу, студенти набули нових знань, розглянули різні погляди щодо трудової міграції людей, зокрема і студіючої молоді та окреслили позитивні та негативні риси цього явища, визначили шляхи для мінімілізації негативних наслідків для себе особисто. А професіонали-практики мали слушну нагоду обговорити нагальні питання міграційних процесів разом з молоддю.
Учасники засідання міждисциплінарного круглого столу були одностайні в тому, що пошуки шляхів законодавчого вирішення проблем громадян України, які працюють за кордоном, потрібно продовжувати. Дійшли спільної думки про необхідність створювати майданчики для подальших бесід, підтримувати ініціативу дискутувати з приводу даного питання, та інших соціально значущих проблем, а також привертати увагу молоді задля подолання негативних наслідків міграції.
Дякуємо всім учасникам та професійним гостям-спікерам за цікаву та змістовну зустріч! Сподіваємось на подальшу співпрацю! До нових зустрічей, друзі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *