Правничий круглий стіл онлайн на тему: «Ні дискримінації!», присвячений Міжнародному дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації

19 березня 2021 року у Відокремленому структурному підрозділі «Фаховому коледжі Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» під керівництвом викладача правових дисциплін РУКІНОВОЇ СВІТЛАНИ СЕРГІЇВНИ та за активної участі студентів спеціальності «Право» відбулось чергове засідання правничого круглого столу онлайн на тему: «Ні дискримінації!».
Захід був присвячений Міжнародному дню боротьби за ліквідацію расової дискримінації, який щорічно в усьому світі відзначається 21 березня та проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1966 року як застереження людству від трагічних наслідків ненависті на расовому ґрунті та нагадування про обов’язок протидіяти расовій дискримінації.
У цей день в 1960 році поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей під час мирної демонстрації протесту проти законів апартеїду, яка проходила в Шарпевілі, Південна Африка.
Расова дискримінація визнана світовою громадськістю найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини, проте залишається актуальною для будь-якого суспільства, на жаль, в тому числі і для українського суспільства.
Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, такі чинники, як національність, релігія, мова, культура та традиції, розглядаються ним як невіддільні від поняття раси.
Метою заходу було дослідити форми дискримінації, навести приклади того, як органи державної влади і місцевого самоврядування можуть у межах своїх повноважень ефективно запобігати та протидіяти дискримінації, сприяти досягненню дійсної рівності в суспільстві, проаналізувати практику Європейського суду з прав людини щодо расової дискримінації, тощо.
До участі в заході були залучені спікери-практики:
1. МАРИНА СЕМАКІНА – представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України
Тема виступу: «Попередження проявів расизму, дискримінації та нетерпимості в діяльності Національної поліції».
2. ЮЛІЯ ЛЕВКОВИЧ – спеціаліст Відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в Миколаївській області.
Тема виступу: «Роль Уповноваженого з прав людини у запобіганні та протидії расової дискримінації в Україні».
Активну участь брали також студенти коледжу:
1. ДЕМЧЕНКО КАТЕРИНА, студентка 3 курсу спеціальності «Право». Тема виступу: «Історія заснування Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації».
2. ЮРЧЕНКО КАТЕРИНА, студентка 3 курсу спеціальності «Право». Тема виступу: «Протидія поширенню дискримінації, ксенофобії і шовіністичних поглядів у практиці України і зарубіжних країн».
3. СВЕРДЛОВ КИРИЛО, студент 4 курсу спеціальності «Право». Тема виступу: «Аналіз судової практики ЄСПЛ щодо дискримінації за ознакою раси, національного чи етнічного походження».
Отже, Організацією Об’єднаних Націй расова дискримінація рішуче засуджується і будь-яка політика пов’язана з нею не лише неприйнятна, але і несумісна із зобов’язаннями, прийнятими державами-членами організації відповідно до Статуту ООН, тим самим підтверджуючи, що расову дискримінацію можна вважати запереченням прав людини, основних свобод і справедливості, і вона є злочином проти людської гідності.
Покращенню ситуації може сприяти, на думку представників органів державної влади, координація та взаємодія правоохоронних органів з громадськими організаціями, що здійснюють моніторинг проявів расизму, ксенофобії та інших форм нетерпимості в суспільстві, вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення їх вчинення у майбутньому, підвищення рівня культури в суспільстві, в тому числі правової, толерантності, поваги до гідності та прав людини і громадянина.











Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *