Всесвітній день людей із синдромом Дауна

Всесвітній день людей із синдромом Дауна відзначається у березні. По всьому світу організовуються заходи та події, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості, адвокації захисту прав, включення в суспільство та благополуччя людей із синдромом Дауна.
Уперше Всесвітній день людей з синдромом Дауна був проведений у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).
Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома 21. Люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у ХХ столітті.
Студенти Відокремленого структурного підрозділу «Фахового коледжу Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського» також долучилися до цього дня і відвідали онлайн-захід, організований Миколаївською обласною бібліотекою для юнацтва. Модератор заходу, бібліотекарка Марина Чередниченко, роз’яснила студентам з психологічної точки зору, яким є світ таких людей. Чи знали ви, що людей із синдромом Дауна називають людьми сонця (сонячними)?
Дякуємо за запрошення на цікаві заходи! Чекаємо наступних, не менш цікавих!







Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *